Apple Event in Heerenveen (okt 18)

Apple Event in Friesland
Apple event in Friesland


 

Een Apple Event  in Friesland! 

Volgens Sijbrand Dijkstra (coördinator SD Fryslan) dankzij een gemist event in Londen werden we in Heerenveen getrakteerd op een prachtig event georganiseerd door SD Fryslan, Xandoo, Apple Nederland en Centralpoint. Een dag vol inspirerende presentaties en praktische toepassingen.

 

Apple Nederland opent het event met een inspirerend betoog over de invloed van techniek op werken en leren. “Techniek duwt de ontwikkeling. Een fantastische ontwikkeling, deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat er mensen op de maan zijn geweest, dat mensen met een beperking veel meer hulpmiddelen hebben, de medische wereld kan er niet meer zonder en ook wij kunnen onze leerlingen hierdoor beter op maat onderwijs geven.” 

Naast de basisvaardigheden; rekenen, lezen en schrijven wordt het kunnen creëren een belangrijke waarde voor de mensen/wereld om ons heen.

Apple biedt devices, mogelijkheden en lesmateriaal gemaakt voor educatie. Enkele voorbeelden hiervan zijn de leerlijn programmeren (Swift) en het volledige lespakket everyone can create. Dit biedt kinderen ongekende mogelijkheden om hun creativiteit te ontwikkelen en te gaan ‘maken.’

Om de implementatie van apple devices goed te laten verlopen biedt Apple een stappenplan aan wat begint met visie ontwikkeling.

 

De  technische mogelijkheden van een Apple device worden niet altijd ten volle benut. Zo kun je als je de devices in een MDM pakket hebt staan en alle leerlingen een apple id hebben gebruik maken van gedeelde ipads of een op een devices. Wanneer je de devices op deze manier hebt ingesteld kun je gebruik maken van een aantal heel handige apps:

De app Klaslokaal, Zuludesk teacher en de app Schoolwerk . Nieuw is de app Schoolwerk, waar je voor je leerlingen of een beperkte groep leerlingen een opdracht klaar kunt zetten met een aantal gekoppelde apps. Zeker een aanrader voor het werken op maat. Met of zonder de pencil de mogelijkheid om te tekenen in verschillende applicaties op de ipad. Hierdoor kun je  eenvoudig documenten  ondertekenen, becijferen of corrigeren en weer terugsturen. 

 

Sijbrand Dijkstra en Ferenc Jacobs van Roobol/ Ambion vertelde hoe zij samen met de teams van de scholen een traject hebben uitgezet. Er is van te voren goed gesproken over de wensen, de visie, de kosten , de omgeving en de (financiele) duurzaamheid. (stappenplan Apple)

 

Zij hebben veel gescrumt, alles uit de scholen laten komen en uiteindelijk met zijn allen gekozen voor Apple devices en de Apple omgeving.

 

Xandoo  spitste zijn verhaal vooral toe op het gebruik van Zuludesk. Hoe het ingericht moet worden en wat de mogelijkheden van het programma zijn. 

 

Het was een lange ochtend en de lunch was dan ook meer dan welkom. Na de lunch was er nog ruimte voor een q & a (questions and answers) met de verschillende bedrijven. Waar goed gebruik van werd gemaakt.

 

Ondertussen werden de leerkrachten die voor het middagprogramma kwamen geïnspireerd door de Apple sprekers, waarna een aantal vlotte praktische workshoprondes volgden. Een paar tips van deze dag:

 

Swift Playground (volledige leerlijn tot HBO niveau) Met deze software kun je uiteindelijk apps maken.

Tynker: Coderen voor hele jonge kinderen.

Book creator is mooi, maar in pages kun je nu ook een volledig digitaal boek maken met ingebouwde filmpjes en fotoseries. Er kan in alle ‘office’ programma’s gebruik worden gemaakt van de tekenpen. Ook kan er samengewerkt worden in de ‘office’ programma’s. (pages, numbers en keynote)

Clips om op een hele eenvoudige manier, snel een filmpje te maken

Everyone can create, vier lesboeken, volledige leerlijn.

Gerelateerde pagina's: