Studiereis Estland

Studiereis Estland


Dag 1: Bezoek Smartlab

Smartlabs zijn door de Estse overheid opgezet als 'klooiruimte' voor de jeugd, met als doel om het aantal jongeren dat IT-gerelateerde studies volgt te vergroten. Gezien de koers van dit land is dit ook noodzakelijk. Daarnaast hebben de Smartlabs een functie om jongeren een zinvolle vrijetijdsbesteding te bieden. Aandachtsgebieden van deze ruimtes zijn: Robotica (Lego), webdesign, programmeren, 3D-modelling, mobiele applicaties, computertechniek, elektronica en exacte en toegepaste wetenschappen.

Dag 2: Bezoek school 1

De praktische integratie van ICT-gericht onderwijs in de klas. De scholen die bezocht worden, zijn door de Estse overheid voorgedragen voor een bezoek omdat ze een grote bijdrage leveren aan de doelstelling die de regering heeft. Iedere school kiest wel voor een eigen invulling, passend bij de identiteit.

Bezoek e-Estonia: De plek om te ontdekken en te begrijpen op basis waarvan Estland zich heeft ontwikkeld tot een van de leidende naties op het gebied van ICT. De e-Estonia showroom staat in de "Silicon Valley of Estonia" (Technoplis Smart City). Dit bezoek is essentieel om te ontdekken waarom Estland een voorsprong heeft op het gebied van ICT en hoe dit effect heeft op het onderwijs.

Dag 3: Bezoek school 2

De praktische integratie van ICT-gericht onderwijs in de klas. De scholen die bezocht worden, zijn door de Estse overheid voorgedragen voor een bezoek omdat ze een grote bijdrage leveren aan de doelstellingen die de regering heeft. Iedere school kiest wel voor een eigen invulling, passend bij de identiteit.

Conferentie met HITSA en Innove: Workshop met presentaties en discussie over onderwijsontwikkelingen binnen Estland. Tijdens deze workshop gaan we de dialoog aan over de ontwikkelingen van het onderwijs in Estland en de 'borging' van onderwijskwaliteit. Is er aandacht voor speciale behoeften? Hoe zit het met een inspirerende leeromgeving en leerlinggeluk? Daarvoor ontmoeten we een aantal inspirerende en zeer gedreven mensen binnen het onderwijs en andere belangrijke organisaties. We zoeken hierin samenwerking met organisaties die door de Estse overheid worden gefinancierd en mensen uit de Estse onderwijspraktijk.